Najpopularniejsze Klasyczne koktajle - część 1

Klasyka wciąż jest na topie

Kto z nas nie kocha klasyki!

Klasyka występuje wszędzie, zaczynając od samochodów, kończąc na koktajlach.

Koktajle klasyczne to drinki które zostały wynalezione nie tylko wiele lat temu ale także i stosunkowo niedawno i zostały oficjalnie udokumentowane przez bary oraz barmanów na całym świecie.

Kultura koktajli sięga aż do XIV w. i najczęściej były robione poprzez pomieszanie wina z wodą lub niskiej jakości alkoholem z sokiem z cytryny. Do dziś niezmiennie pozostają niektóre techniki oraz połączenia w koktajlu.

Jednym z aktualnie najpopularniejszych koktajli klasycznych na świecie pozostaje Old Fashioned, który początkowo wbrew temu jak piszą w niektórych źródłach, nie zawierał Whisky Żytniej oraz Bourbon’u, tylko Gin.

Old Fashioned

Mawia się, że ten koktajl zapoczątkował profesjonalne barmaństwo na świecie.

W dzisiejszych czasach barmani używają bitters o nazwie Angostura, lecz wtedy kiedy powstawał pierwszy Old Fashioned, stosowano napar z herbaty lub innych gorzkich ziół.

Klasyczna receptura na Old Fashioned w dzisiejszych czasach prezentuje się następująco:

– 60 ml wysokiej jakości Bourbon

– 7,5 ml Syropu Cukrowego (w stosunku 2:1)

– 3 dash Angostury

– Zest z pomarańczy

Do szklanicy barmańskiej wypełnionej lodem (może to być wysoka domowa szklanka) wlewamy wszystkie składniki, a następnie mieszamy łyżką przez około 20 sekund.

Następnie do schłodzonej szklanki typu Short (do whisky) przelewamy wszystkie składniki przez sitko barmańskie (może to być duża łyżka kuchenna) tak aby nie wsypał nam się lód, który już wcześniej użyliśmy.

Dodajemy do szklanki typu short lód i zest z pomarańczy.

Cheers!

Mojito

Jeden z najpopularniejszych koktajli weselnych pochodzący z Kuby, czyli stolicy Rumu.

Koktajl Mojito sięga roku 1586, lecz pierwszy raz zostało tak nazwane przez rodzinę Bacardi.

Mojito było jednym z dwóch ulubionych koktajli Ernesta Hemingwaya obok „swojego” ukochanego mocniejszego Daiquiri.

Tradycyjną recepturą która została udokumentowana w 1931r. Przez Sloppy Joe’s Bar było to:

– 1 łyżeczka cukru (najlepiej trzcinowego)

– 4 ćwiartki limonki (połówka)

– 40 ml Bacardi Blanco

– Garść listków mięty

– Woda gazowana/sodowa

Do szklanki typu long wsypujemy cukier i limonkę.

Za pomocą mudlera (może to być też coś o płaskim trzonku), lekko ugniatamy limonkę (byle nie za mocno aby nie wytworzyła niepotrzebnej goryczy)

Następnie dodajemy rum oraz po wcześniejszym „klapsie” mięte.

Zasypujemy wszystko naszym ulubionym lodem (najlepiej kruszonym).

Dodajemy wodę gazowaną i wszystko ze sobą mieszamy łyżeczką.

Na szczyt dajemy kilka listków mięty i mamy gotowy pyszny, orzeźwiający koktajl prosto z Kuby!

Cuba Libre

Pozostając w słonecznej Kubie, kolejnym świetnym, a zarazem bardzo prostym klasykiem, który posiada bardzo przyjazną nazwę jakim jest „Wolna Kuba”.

Historia tego koktajlu jest istnie pokojowa, ponieważ w 1898 r. Warren Candler (właściciel Coca-Cola) zapragnął sprzedawać swój gazowany napój na Kubie. W 1899 r. na kubie powstał oficjalny dystrybutor Coca-Coli. W 1900r. Jeden z amerykańskich żołnierzy zamówił Bacardi Rum z Coca-Colą i wciśnięta do środka ćwiartką limonki. Pewnego dnia oficer wzniósł toast ze swoim Rumem z Colą i zakrzyczał „za wolną Kube”.

Przepis na Cuba Libre prezentuje się następująco:

– 40 ml Jasnego lub Ciemnego Rumu

– 2 ćwiartki Limonki

– Coca-Cola

Do szklanki typu long wsypujemy kostki lodu i dodajemy Rum oraz wciskamy limonkę do środka.

To wszystko zalewamy Coca-Colą w proporcjach według uznania (w końcu jest to drink wolności).

Smacznego!

Oczywiście każdy koktajl możecie zamówić u nas w barze oraz istnieje możliwość abyśmy te klasyki lekko zmodyfikowali i wprowadzili odrobinę nowoczesności. Wystarczy tylko do nas podejść i odpowiednio się uśmiechnąć a my już będziemy wiedzieć co dla Was zrobić 😀

Do zobaczenia przy barze!