Koktajle prosto ze słonecznej Italii

Italiano

Włochy to kraj pełen ciekawych budowli, miejsc oraz smaków. To tam powstało koloseum, które jest zaliczane do ówczesnych cudów świata i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych budowli na całym świecie. Podobnie jest z włoskim winem, które konkuruje ze swoim największym rywalem czyli Francją. Lecz jedno jest pewne, Włosi wymyślili takie alkohole, z którymi w tej kategori nie może się równać nikt. W tym artykule przytoczymy kilka przykładów.

Campari

Ten słodko-gorzki likier który wynalazł Davide Campari, powstał niedaleko Mediolanu i zachwyca każdego fana Włoch swoim unikalnym smakiem oraz piękną rubinową barwą.
Pierwszym koktajlem jaki powstał na bazie tego likieru jest to Campari Soda, który jest pierwszym w historii zabutelkowanym drinkiem tzw: Ready to Drink. Aktualnie najpopularniejszym koktajlem z Campari jest to Negroni czyli wariacja koktajlu Americano.

– Negroni (Gin, Campari, Słodki czerwony Wermut) – Koktajl Negroni powstał w pewnym barze we Florencji, do którego pewnego dnia przyszedł hrabia Camillo Negroni i zamówił koktajl Americano tylko aby podmienić wodę gazowaną na Gin.

W naszym portfolio nie brakuje także autorskich wariacji takich jak Cranberry Negroni czy Orange Americano z wodą pomarańczową.

 

Amaretto

Za Amaretto stoi historia miłosna. Likier swoją historię rozpoczął w Saronno w 1525 roku. Bernardino Luini, który był uczniem Leonarda Da Vinci, miał za zadanie wykonać fresk w kaplicy poświęconej Maryi Dziewicy. Usilnie potrzebował modelki, która miała stanowić dla niego wzór. W tym celu wybrał młodą, świeżo owdowiałą kobietę (niektóre źródła podają, że także późniejszą ukochaną), która w podzięce za uwiecznienie jej na malowidle, obdarowała go buteleczką bursztynowego likieru o silnym aromacie, zrobionego na bazie spirytusu i migdałów. Mieszkańcy Saronno likier ten nazwali „Amaretto”.

Likier który kojarzy się każdemu ze słynnymi orzechami, wcale nie zawsze jest wyrabiany z nich wyrabiany.

Najczęstszym materiałem z którego jest wyrabiany ten trunek są pestki moreli które mają podobny smak do migdałów lecz różnią się aromatem. Najpopularniejszą marką która tworzy ten likier jest nim firma Disaronno. Kolejnym składnikiem jaki stosuje się do stworzenia Amaretto są nimi ciasteczka do kawy tzw. Amaretti, których okruszki są dodawane do likieru firmy Lazzaroni.

Najbardziej słynnymi koktajlami na bazie tego likieru są to:

Godfather (Whisky oraz Amaretto) – koktajl, który stał się ikoną barmaństwa dzięki filmowi Ojciec Chrzestny,

Amaretto Sour (Amaretto, Syrop Cukrowy, Sok z cytryny oraz Białko) – idealnie zbalansowany koktajl słodko-kwaśny, który w szczególności spodoba się płci żeńskiej.

Wermut

Wermut to wino wzmacniane oraz aromatyzowane, którego data powstania to 1786r.

Istnieją wermuty z różnych zakątków świata, ale tymi najpopularniejszymi są to wina pochodzące z Włoch oraz Francji. Dziś skupimy się na najbardziej znanym do niedawna wermutem jakim było Martini (do momentu kiedy nie zmienili formuły i teraz jest to tylko wino aromatyzowane). 

Wermuty dzielą się na co najmniej 3 rodzaje:

– Bianco

– Rosso

– Extra Dry

Najbardziej popularną rodziną koktajli na bazie wermutu są to drinki, które posiadają w swojej nazwie Martini. Wbrew nazwie, Martini nie oznacza, że używa się konkretnie tej marki alkoholu tylko najprawdopodobniej pochodzi od barów z San Francisco czy Nowego Jorku.

Każdy kto chociaż kiedyś słyszał przydomek 007, ten słyszał o ulubionym koktajlu tego gentelmena i jego cytatowi „Wstrząśnięte, nie zmieszane”, a mowa o Vesper Martini:

– 20 ml Wódki

– 60 ml Ginu

– 10 ml Lillet Blanc (Francuski Winiacz)

Przed tym jak zaczniemy robić ulubiony koktajl Bonda, zasypmy lodem i odrobiną wody naszą ulubioną koktajlówkę aby ją odpowiednio schłodzić.

Wszystkie składniki po kolei wlać do shakera, dodać lód i mocno kilka razy wstrząsnąć.

Za pomocą małego sitka (szczegółowego) oraz strainera (może to być duża łyżka kuchenna) po wcześniejszym wysypaniu lodu z koktajlówki, powoli zacząć przelewać zawartość shakera.

Do ozdoby użyjmy zest z cytryny lub oliwkę nabitą na wykałaczkę.


Cheers!