Zacznijmy od tego, że każdy człowiek ma swoje preferencje smakowe. Jedni wolą przyjemnie kwaśne Daiquiri, a inni słodki likier Baileys, a jeszcze inni goryczkowy likier Campari.
Człowiek posiada 4 podstawowe zmysły smaku oraz piąty dodatkowy zmysł zwany „umami” nie występujący w przypadku koktajli, są to:
– kwaśny
– słodki
– wytrawny
– słony
W przypadku imprez takich jak np. wesele, najczęściej są stosowane trzy pierwsze rodzaje smaku czyli: kwaśny, słodki oraz wytrawny.
Dobierając menu koktajli na wesele kierujemy się Waszymi gustami ale także własnym doświadczeniem, które zdobywamy od lat w różnych barach rozsianych po Krakowie, Tarnowie itp.
Koktajle kwaśne są to trunki z reguły orzeźwiające, które mają nas pobudzić i ochłodzić w ciepłe dni.
Podstawową rodziną koktajli kwaśnych są to tzw.: Sour Drink jest:
– baza alkoholowa (może to być min.: Rum, Gin, Whisky, Wódka czy Tequila)
– sok z limonki lub cytryny lub dowolnego cytrusa, do tego, syrop cukrowy lub likier pomarańczowy Triple sec
Opcjonalnie można zastosować białko kurze lub wegański zamiennik w postaci wody z cieciorki.
Najczęściej wybieranymi koktajlami typu Sour do Menu przez nasze Pary Młode są to:
– Cosmopolitan (Wódka, likier pomarańczowy, sok żurawinowy oraz sok z limonki)
– Whisky Sour (Szkocka Whisky, syrop cukrowy, sok z cytryny oraz Bitters)
– Peach Gin (Gin, domowy syrop brzoskwiniowy, sok z limonki oraz, wedle życzenia, wersja z kurzym białkiem)
Najczęściej koktajle deserowe składają się z likierów oraz syropów lub soków.
W swoich magazynach posiadamy trunki, które dopiero podbijają scenę barmańska oraz te które są kojarzone przez wszystkich.
Posiadamy szereg autorskich oraz tych klasycznych koktajli deserowych w swoim portfolio i są nimi min:
– Sex in the city (Wódka, truskawkowy likier XuXu, Żurawina) – Jest to nasza autorska wariacja znanego przez wszystkich koktajlu pochodzącego z Florydy, a także Amerykańskiej klasyki wśród filmów z lat 90-tych.
– White Russian (Wódka, Likier Kawowy, skondensowane mleko lub słodka śmietanka) – koktajl spopularyzowany przez film Big Lebowski, wbrew swojej nazwie nie powstał w Rosji lecz w Stanach Zjednoczonych. Idealnie zbalansowany słodki koktajl, który pokocha każdy.
To koktajle, które mają za zadanie pobudzić nasz układ trawienny przed obiadem oraz przygotować nasze kubki smakowe na resztę koktajli.
W tworzeniu koktajli wytrawnych od lat na tronie zasiadają włosi, którzy posiadają wszystkim znane trunki takie jak: Campari, Aperol czy wszelakie Wermuty zaczynając od Extra Dry kończąc na słodkim Rosso.
Koktajle jakie najczęściej polecamy Parom Młodym są to:
-Cranberry Negroni (Gin, Campari, Słodki Wermut oraz Żurawinowy Bitters) – jest to nasza wariacja znanego koktajlu przez każdego barmana i nie tylko, a mowa o Negroni.
-Aperol Spritz (Likier Aperol, wino musujące oraz woda gazowana) – posiadamy kilka rodzajów spritzerów zaczynając od Elderflower Spritz (Hugo) kończąc na klasycznym Campari Soda.
W naszym klasycznym menu najczęściej doradzamy Parom Młodym aby wybrać od 5-7 koktajli w zależności od wybranego pakietu alkoholi.
Najczęstszym schematem wyboru jest:
-2x Koktajl na bazie Rumu (ciemny oraz biały)
-2x Koktajl na bazie Wódki
-1x Koktajl na bazie Ginu
-1x Koktajl na bazie Tequili lub Amaretto
Jeśli po tym artykule już wiecie co najlepiej mieć w swoim menu, zapraszamy do kontaktu i do zobaczenia przy barze!